Fonduri la bugetul de stat… din bacșiș

A apărut o nouă modalitate de a a atrage resurse la bugetul de stat…impozitul pe bacșiș.

Această măsură fiscală este privită ca fiind una foarte controversată. De ce? Fiindcă arată ca o lamă cu două tăișuri.

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

Pe de o parte este perceputa ca fiind o modalitate bună de a contribui la buget. Guvernul a estimat un câștig de 300 de milioane de lei pe an. Acest venit ar trebui să acopere o parte din pierderea fondurilor bugetare, pierdere datorată reducerii TVA-ului la produsele alimentare. Taxarea veniturilor obtinute din bacșiș ar diminua o treime din deficitul adus de scăderea TVA-ului la alimente, evaluat la aproximativ un miliard de lei.

Pe altă parte, trebuie luat în considerare aspectul legat de impactul asupra persoanelor impozitate prin această nouă măsură.

Comercianții ar trebui:

  • să emită câte două bonuri pentru fiecare tranzacție: un bon purtator de TVA pentru contravaloarea serviciului, și un al doilea bon care să conțină valoarea gradului de mulțumire al clientului față de serviciul prestat (bacșișul);
  • să dețină un registru pentru evidența banilor personali ai angajatilor care să fie înregistrat la organul de competență fiscală.

De asemenea, trebuie avută în vedere pe lângă această aglomerare de natură birocratică și cea de perturbare a activităților celor care prestează servicii pentru care obțin venituri din bacșiș.

  • Cum va crește timpul necesar realizării unui serviciu datorită necesității întocmirii a două bonuri fiscale? Acest fapt va incomoda mult activitățile de genul celor de taximetrie, coafor, activități care în general necesită o efectuare rapidă a serviciului din partea prestatorului.
  • Cum vor fi convinși angajații care lucrează în sectoarele de servicii vizate de acest nou impozit să declare banii pe care ii dețin asupra lor?
  • Care va fi destinația banilor care vor fi “contorizați” prin bonuri fiscale? Vor ajunge la persoana prin care s-a prestat direct serviciul sau la angajator? În acest caz vorbim despre impozit pe venit sau pe profit?

Multe întrebări trebuie să își găseasca răspunsul în ceea ce privește adoptarea acestei măsuri de atragere de resurse la bugetul de stat. Cel mai probabil răspunsurile vor veni, dupa intrarea în vigoare a acestui nou impozit, “din mers”.