Monica Cacina
Monica Cacina în Legislație

Codul fiscal 2015

OUG nr. 80/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 906 din 12 decembrie 2014 a introdus noutati referitoare la impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adaugată, care vor intra în vigoare din 2015.

Astfel, de anul viitor persoanele impozabile în sistem real vor fi obligate să completeze Registrul de evidenţă fiscală pentru stabilirea venitului net anual. În prezent Codul fiscal prevede că persoanele care obţin venituri din activităţi independente sunt obligate să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăţi, Registrul-inventar, precum şi alte documente contabile prevăzute de legislaţie.

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

Cei care aplică regimul special de TVA pentru serviciile electronice, telecomunicaţii, radiodifuziune sau televiziune, vor avea parte şi ei de schimbări. În ceea ce priveşte regimul special de TVA, declaraţia specială de TVA se va întocmi în euro din 2015, şi nu în lei ca până acum.

Tot din 1 ianuarie 2015 se schimbă şi modul de calcul al accizelor, acesta urmând să fie exprimat în lei pe unitatea de măsură, fiind utilizat nivelul in lei practicat in anul 2014, potrivit OUG nr. 80/2014. Ulterior, din 2016, nivelul obţinut se va actualiza anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul actualizat al accizelor se va publica pe site-ul MFP până pe data de 20 octombrie a fiecărui an.

Mai multe informaţii privind ajustările aduse la Codul Fiscal de anul viitor poţi regăsi în materialele suplimentare de mai jos, realizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov.