Echipa Contazen
Echipa Contazen în Legislație

Activitățile independente ale profesiilor liberale s-ar putea să fie reclasificate

Activitățile independente desfășurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor vor putea fi reclasificate în activități dependente. această măsură este cuprinsă într-un proiect de act normativ pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, propus luni de către Ministerul Finanțelor.

Documentul aflat în dezbatere publică urmează să abroge punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal care prevede următoarele aspecte:

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

O activitate poate fi reconsiderată (…) ca activitate dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfășoară activitatea nu reflectă conținutul economic al acestuia. Activitățile desfășurate în mod independent, în condițiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum și drepturile de autor și drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activități dependente (…).

În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul și beneficiarul de venit. În acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcției de bază.

Cum ți se pare că va afecta acest proiect?

Află mai multe despre: