Echipa Contazen
Echipa Contazen în Legislație

Care sunt CONTRIBUȚIILE SOCIALE în 2015

Contribuțiile obligatorii pe care trebuie să le platească persoanele fizice autorizate sunt contribuțiile de asigurări sociale, adică pensiile și contributiile de asigurări sociale pentru sănătate. Conform reglementărilor în vigoare ei pot opta și pentru contributia la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuția pentru concedii și indemnizații.

Potrivit bugetului de stat și bugetului de asigurări sociale pentru anul acesta, cotele contribuțiilor sociale se păstreaza la aceeași valoare ca și în anul 2014 și anume:

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

  • 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 15,8% pentru contribuția datorată de angajator și 10,5% pentru contribuția individuală
  • 36,3% pentru condiții speciale de muncă si pentru alte conditii de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% datorată de angajator
  • 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator.

La fel și cotele contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate coincid cu cele din anul 2014:

  • 5,2% pentru cota datorată de angajatori
  • 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art.259 din Legea nr. 95/2006
  • 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligația direct sau cu plata din alte surse.

Nici cotele contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj nu sunt modificate, ele fiind:

  • 0,5% contribuția datorată de angajator
  • 0,5% contribuția individuală

Contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale  este diferențiată în funcție de clasa de risc și este cuprinsă între 0,15%-0,85%.

De asemenea, contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este aceeași de anul trecut de 0,85%.

Cotele acestor contribuții au fost stabilite prin Legea nr. 186/2004 a bugetului de stat pe 2015 si Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurărilor sociale.