Insolvenţa personală…

A fost adoptată legea falimentului personal sau a insolvenţei persoanelor fizice. Deşi este o masură menită să vină în sprijinul populației există lacune ale acestor prevederi care vor îngreuna procedura.

Pe de o parte se încearcă ajutorarea “datornicilor de bună-credință”. Adică acele persoane care de obicei își platesc datoriile însă, care au ajuns într-un impas financiar și momentan nu își mai pot onora obligațiile față de creditori. Practic se vor suspenda executările silite iar penalitățile vor fi stopate. În acest timp, datornicul poate propune eșalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare, în anumite limite.

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

Pentru a cere statutul de intrare in faliment personal datoriile unei persoane fizice trebuie să fie de 15 salarii de nivel minim pe economie, și să existe dovezi cu privire la situația profesională a acestuia care îl situează în incapacitate de plată. Totuși, unde există delimitarea între un “datornic de bună-credință” și unul de rea credință?

Cererea de intrare în insolvență se poate face după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, atunci când debitorul știe că nu mai poate să o achite. Acesta trebuie să întocmească un plan de rambursare prin care să arate modul în care se va redresa financiar. Durata planului financiar este de 5 ani, cu extindere de încă un an. Cât de avansate trebuie să fie cunoștințele unui “datornic de bună credință” pentru a întocmi un plan de “redresare financiară”?

Planul de revenire financiară trebuie aprobat de către o comisie de insolvență. În componența comisie nu va fi niciun reprezentant al creditorului. De asemenea, nu s-au luat în calcul costurile implementării acestei legi, în special pentru creditori. În acest cost includem și efectul prin care legea îi poate determina pe cei care își achitau la timp datoriile să nu mai facă acest lucru datorită reducerii poverii financiare, cel puțin pe termen scurt.

Și această lege ne aduce în vedere întrebări care nu-și găsesc ușor răspunsul… să sperăm că practica le va clarifica și că legea va aduce mai multe avantaje decât dezavantaje.

Află mai multe despre: