Istoria interesantă a contablilității

Contabilitatea are reputația de a fi puțin plictisitoare și probabil ești tentat să spui că mai plictisitoare decât contabilitatea nu poate fi decât istoria acesteia. După ce citești acest articol vei ajunge la concluzia că de fapt greșești, în ambele cazuri :)

Vezi șapte lucruri pe care probabil nu le știai despre istoria contabilității:

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

1. Există evidențe contabile mai vechi de 7.000 de ani

Ca și perspectivă în timp, asta înseamă că oamenii țineau contabilitate înainte ca civilizația din Egiptul antic să existe. Înregistrările contabile primitive au fost descoperite în Mesopotamia. Forme incipiente ale „socotelilor” erau defapt desene din peșteri despre câte animale au fost, vânate și mâncate, câte piei s-au jupuit și câte haine au rezultat, evoluând mai târziu spre comerț și impozitare.

2. Contabilii erau preoți

În multe societăți antice cele mai multe funcții de contabilitate erau realizate de către preoți. Uneori chiar, templele aveau roluri similare cu băncile.

3. Romanii erau buni contabili

Înregistrările care au supraviețuit arată că, încă din primele zile ale Imperiului Roman, multe instituții romane își țineau contabilitatea meticulos. În special armata Romană era recunoscută pentru acest fapt. O unitate militară putea să-și calculeze ușor veniturile din orice zi.

4. Primele registre contabile erau tratate ca jocul Sudoku

Deși a existat cu siguranță o teorie solidă care a stat la baza acestui concept, cărțile contabile conțineau puzzle-uri matematice.

5. Auditul extern nu a existat cu adevărat înainte de anul 1600

Înainte de acestă perioadă, oamenii nu investeau atât de mult în companii din afara zonei lor de vecinătate. Însă odată cu apariția de noi tipuri de firme și investiții internaționale, auditul de calitate a devenit foarte important.

6. Meseria de Expert contabil datează din secolul XIX

La acea vreme, majoritatea celor care făceau contabilitate erau avocați, nu contabili cu normă întreagă. Acest lucru urma să se schimbe după ce un grup de 49 de contabili scoțieni au obținut o scrisoare de patent din partea Reginei Victoria care a introdus noțiunea de expert contabil.

7. Contabilii au contribuit la crearea centrelor financiare

În timpul Revoluției Industriale, lumea financiară s-a extins extrem de rapid, iar rolul contabililor buni a jucat un rol important în crearea centrelor financiare importante cum ar fi Londra.