Cursul valutar de pe facturi

Cursul de schimb valutar folosit în procesul de facturare este, de regulă, ultimul curs de schimb comunicat de Banca Națională a României (BNR). Există situații în care se facturează folosind cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările sau cursul comunicat de BNR + x%, la data facturării. Cursul de schimb care va fi utilizat la emiterea facturarii este menționat în Contractele dintre părți.

În cazul încasării de avansuri înainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a TVA la data încasării avansurilor va rămâne neschimbat la data definitivării operațiunii.

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

Există două cazuri în care se afișează Cursul valutar pe facturile emise pe Contazen:

  • Atunci când emiți factura în altă monedă decât RON; sistemul afișează valorile în moneda selectată și face automat conversia valutară în RON;
  • Alegi să afișezi Cursul valuar atunci când emiți facturi în RON.

În ambele situații poți să modifici manual valoarea cursului.

Important! Cursul valutar afișat implict pe Contazen este ultimul curs de schimb comunicat de BNR, adică cel din ziua precedentă, nu cursul comunicat în ziua curentă. Cursul comunicat de BNR este valabil pentru ziua următoare. Cu alte cuvinte, în data de 4 noiembrie, pe toată durata zilei, Contazen va furniza implicit cursul din 3 noiembrie. În general există o confuzie pe această temă.

Majoritatea societăților facturează în acest fel:

  • dacă emit factura până la comunicarea noului curs de către BNR, înainte de orele 13, facturează cursul din ziua precedentă;
  • iar dacă facturează după update-ul de la BNR, facturează cursul nou.

Extras din Codul Fiscal:

ART. 139^1
22. (1) În sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României se înţelege cursul de schimb comunicat de respectiva bancă în ziua anterioară şi care este valabil pentru operaţiunile care se vor desfăşura în ziua următoare.

Mai multe aici.

Află mai multe despre: