Zoltán Farczádi
Zoltán Farczádi în Securitate

5 răspunsuri la întrebări legate de securitatea datelor în Cloud

Tehnologia Cloud este încă percepută ca o inovație. Conștinent sau nu, probabil folosești deja un serviciu de acest tip, însă înainte de încărca datele sensibile în cloud, te întrebi dacă tehnologia este sigură și fiabilă? Răspunsul este da. Cloud-ul și serviciile care folosesc această tehnologie sunt sigure. Serviciile Cloud rămân cele mai sigure moduri stocare a datelor, în ciuda informațiilor vehiculate prin presă, site-uri de specialitate și bloguri. Îți explicăm și de ce mai jos.

1. Cloud-ul este sigur? Atunci cum a fost iCloud de la Apple compromis?

Subiectul a fost intens mediatizat, iar sondajele arătau o scădere imediată în popularitatea serviciilor de acest tip. Utilizatorii au raportat că se simt vulnerabili și au pus sub semnul întrebării securitatea datelor cu caracter personal. Dar ce s-a întâmplat cu adevărat? Presa relata la acea vreme că iCloud a fost spart și că au fost furate imagini sensibile din conturile private a 26 de celebrități. Adevărul este că acele imagini au fost furate, însă iCloud-ul nu a fost cu adevărat spart. Breșa de securitate a rezultat din sistemul de parole de la Apple, care le-a permis hackerilor să “ghicească” parolele și întrebările de securitate alese de celebrități. iCloud-ul în sine nu a fost spart de fapt; hackerii defapt au ghicit parolele.

Facturează simplu.
Oricând. Oriunde.

Începe acum GRATUIT

2. Cum este protejat Cloud-ul?

Pentru a păstra datele în siguranță, prima linie de apărare pentru orice sistem Cloud este criptarea. Metodele de criptare a datelor folosesc algoritmi complecși – și folosesc așa numite chei – pentru a proteja și încuia informațiile. Pentru a descifra informațiile criptate, este nevoie de cheia de criptare care poate fi accesată numai de proprietarul contului. Serviciile de Cloud utilizează metode mult mai complexe de securitate decât un utilizator normal de calculator, oferind astfel, pe lângă alte avantaje, un nivel suplimentar de protecție.

3. Ce pot face pentru a păstra datele sigur în Cloud?

Păstrarea datelor în siguranță este responsabilitatea ta. Cum au demonstrat hackerii în povestea cu Apple iCloud, ești vulnerabil în fața atacurilor dacă folosești parole slabe. Câteva sfaturi în alegerea parolei:

  • folosește litere mari și mici, cifre și simboluri; de exemplu o parola de genul “parola” poate fi spartă instant, însă dacă folosim același cuvânt, dar adăugăm o litera mare, cifre și un simbol, ar fi nevoie de 275 de zile ca parola să fie spartă; exemplu: “Parola00!”; vezi cât de sigură este parola ta aici;
  • nu folosi ca parolă date din viața personală; orice hacker îți știe data și locul nașterii, numele persoanelor din familie, mașina pe care o conduci, unde lucrezi etc;
  • evită să folosești aceeași parolă pe mai multe platforme.

Cu toate acestea cea mai mare problemă nu este siguranța datelor, ci datele pierdute.

4. Pot să pierd date în Cloud?

Datele tale ar putea fi în siguranță în afara Cloud-ului, dar ce se întamplă dacă sistemul pe care le stochezi se strică? Pierzi toate datele. Cu siguranță ai pierdut măcar o dată informații prețioase în acest fel. În Cloud poți să elimini această temere. Serviciile de acest tip păstrează fizic serverele și unitățile de stocare în clădiri denumite Data Center (Centru de Date). Datele sunt protejate de incendii, inundații, cutremure sau alte calamități naturale, atacuri teroriste, sau că se arde placa de bază sau se defectează hard disk-ul la calculator, etc. Un Data Center folosește cel puțin două surse alternative de energie electrică, pe lângă generatoarele de curent proprii, în caz de avarie. Clădirile sunt amplasate în zone geografice diferite, alese strategic și cu risc minim de calamități naturale și în afara culoarelor aeriene; Data Center-ele sunt păzite iar accesul în clădiri este controlat și limitat. Este foarte foarte puțin probabil să pierzi date în Cloud.

5. Cine folosește în prezent tehnologia Cloud?

Un sondaj efectuat pe companii din 80 de țări arată că 86% din companii folosesc cel puțin un serviciu de tip Cloud, iar numărul acestora crește rapid. Asta înseamnă că cele mai multe companii stochează date și folosesc servicii de tip Cloud în eforturile lor de a menține informațiile sigure și accesibile.

Contazen folosește cele mai avansate metode de securitate pentru a stoca și accesa informațiile.